Adatbázis

Adatbázisnak nevezzük a program használatához szükséges alkönyvtárak és fájlok együttesét, amely normál telepítéskor .../piper3/data alkönyvtárban található.


Készítettünk egy videót is, amiben bemutatjuk, hogyan lehet több adatbázist definiálni és kezelni a Piper 3D-ben

Adatbázisok választása

Lehetőségünk van több adatbázis használatára. Itt lehet átlépni egy másik adatbázisra, beállítani a kezdő adatbázist, valamint további adatbázisok eléréseit felvenni.

Adatbázis választás ablak megnyitása ikonos, illetve menüs nézetben:


  • Egy lista jelenik meg a már előzőleg definiált adatbázisokkal. Ezek közül választhatunk.
  • Ha átlépünk egy másik adatbázisba, akkor a program gyakorlatilag újra indul, egy új szobával, az adott adatbázishoz tartozó kezdő tulajdonságokkal stb.
  • Az adatbázisok egymás között nem keverhetők, vagyis egy helyiségbe csak egy adatbázisból pakolhatunk elemeket.
  • A fenti mezőben találjuk az éppen aktuális adatbázis elérési útját. A start alatt található választó gombokkal állíthatjuk be, hogy melyik adatbázis legyen a kezdő, vagyis a program indításakor melyik legyen automatikusan aktív.
  • A nyílal jelzet ikonnal bővíthetjük ki az ablakot, az adatbázis elérések definiálásaihoz.

Itt lehet az adatbázisokat szerkeszteni, módosítani, törölni stb.

  • A listára ilyenkor kattinthatunk, a program nem tölti be az adott adatbázist, hanem a kiválasztott elemet szerkeszti. 
  • Természetesen az adatbázisnak fizikailag készen kell lennie bárhol a számítógépen, vagy egy hálózattal összekötött másik gépen. Ez utóbbi esetben viszont csak abban az esetben tudjuk azt elérni, ha az egy betűvel jelzett hálózati meghajtóként szerepel a meghajtók között. Ilyen adatbázis lehetne pl. egy program frissítés során az addig használt adatbázis mentése, vagy egy egyszerű másolat az éppen aktuális állapotról. Hálózat esetén itt oldható meg, hogy több gépen egyszerre ugyanazt az adatbázist lehessen használni.

Új adatbázis létrehozása

  •  Egy új adatbázis kapcsolat létrehozásához először meg kell keresni a kívánt adatbázist, nevet kell adni az alsó mezőben, majd meg kell nyomni az új ikont.
  • A kijelölés akkor jó, ha az adatbázis alkönyvtárába bele is lépünk, vagyis a listán megjelennek az adatbázishoz tartozó rendszer alkönyvtárak, a képen látható módon.

Ugyanazzal az ikonnal lehet az oldalt összehúzni normál állapotba, amivel kinyitottuk.