A pirossal bekeretezett gombbal kerülünk a gyártás-előkészítő oldalról a műhelyrajz oldalra.A gyártás-előkészítő részbe bekerült bútorokról, vagy azok részleteiről készíthetünk itt méretezhető, drótvázas, axonometrikus vagy síknézeti rajzokat elemlistával. 

A rajzon csak a négyzetméteres (lap) anyagok jelennek meg.Választó listák


Bal oldalon található három lista egymás alatt.

 • A felsőben találhatók a szobába berendezett, és gyártásra engedélyezett bútorok nevei.
 • középsőben a felső listán kijelölt bútor négyzetméteres (lap) elemei láthatók. Ebben a listában egyszerre több sor is kijelölhető. Ha a teljes bútor nézetben vagyunk, akkor az itt kijelölt elem(ek) pirosan jelennek meg a rajzon és a listában is. Ha a bútor elem nézetben vagyunk, akkor a rajzon és a listán is csak az itt kijelölt elemek fognak megjelenni. Ha azt szeretnénk, hogy ne legyen semmi kijelölve, akkor vagy a lista üres részére kattintunk, vagy a listán jobb egérgombbal.
 • Az alsó lista a kiválasztott bútorhoz tartozó rajzok neveit tartalmazza. Minden bútorról több rajz is készíthető. A lista alatt található ikonokkal lehet új rajzot felvenni, vagy egy meglévő nevét átírni, vagy egy rajzot törölni. Az itt beírt név a listában is meg fog jelenni. A listára kattintva tudunk a rajzok közül választani.


Nézet

 • A rajz felület bal felső sarkánál találhatók a nézet beállításainak ikonjai. A felső soron állíthatjuk be, hogy a rajzon mi jelenjen meg, az alsón pedig, hogy hogyan.
  A szöveges gombpárral választhatunk, hogy teljes bútor rajzot, vagy csak a kijelölt bútor elem, vagy elemek rajzát szeretnénk megjeleníteni. Az ikonokkal kapcsolhatjuk be sorra a megjeleníthető rajzi elemeket: koordináta rendszer, befoglaló forma körvonala, méretvonalak, robbantott rajz, lista. A méretvonalak és a robbantott rajz ikonok egymást kioltják, vagyis robbantott rajzon nem lehet méretezni. Az utolsó ikon bekapcsolásakor a bútor elemek vastagabb vonallal rajzolódnak ki. Ezt főleg részletrajzoknál érdemes alkalmazni.
  Az alsó soron két geometriai nézet választási lehetőségünk van. Az elsőn állíthatjuk be, hogy axonometriában, vagy síknézetben ábrázoljunk. A másodikon hat lehetőség közül választhatunk, hogy a tárgyat milyen irányból nézzük.
 • A rajz helyzetét a felületen egérrel állíthatjuk, hasonlóan, mint a berendezés folyamán. Bal egérgombot nyomva tartva lehet a rajzot a felületen mozgatni. A jobb egérgombbal az axonometria mélységi iránya állítható. A görgővel állíthatjuk a méretarányt (nagyítás, kisebbítés). A felület jobb felső sarkában folyamatosan láthatjuk kiírva a méretarányt. Ha ide kattintunk, akkor egy lista jelenik meg egy pár előre definiált méretaránnyal, amiből válaszhatunk. Ez az arány a nyomtatott rajzra vonatkozik, és természetesen axonometriánál csak a vízszintes és függőleges vonalakra.
 • A nézet minden változtatása az adott rajzon automatikusan mentődik.

A jobb oldali kezelő felület három részre tagolódik.

Bútor adatok

 • A felsőn láthatjuk a kiválasztott bútor nevét, leírását, valamint a kijelölt bútor elem pozícióit, és méreteit.

 


Lista beállítások

 • Csak akkor jelenik meg, ha a nézetnél a lista be van kapcsolva.
  A rajz mellett balra megjelenő lista tartalmát lehet itt értelem szerűen beállítani.
 • csoportosítva kapcsolóval a lista elemeit anyagok szerint csoportosíthatjuk. A négyzetméter kapcsolóval pedig az adott anyag össz területét is kiírhatjuk az anyag neve mellé. FIGYELEM! Ez az össz terület mindig az egész bútorra vonatkozik, akkor is, ha csak egy elemet jelenítünk meg. 
  Az egyéb kapcsolóval a nem m2-es anyagokat is kilistáztathatjuk, pl. pántok, lábak stb.
  Az elem számozás bekapcsolásakor a lista elemei előtt, és a rajzon is megjelenik egy sorszám. Ez mindig az elem bal, hátsó felső sarkára mutat. Közel lévő elemeknél a számok eltakarhatják egymást! 

 • lista alátakarás bekapcsolásakor a lista alatt eltűnik a zavaró rajz.


Méretvonalak

 • Csak akkor jelenik meg, ha a nézetnél a méretvonal be van kapcsolva.
 • Részletes leírását lásd a méretvonalak oldalon! 


Nyomtatás

 •  

  A nyomtatás során egy az egyben azt kapjuk, ami a rajz felületen megjelenik. Ez a felület tulajdonképpen nyomtatási előképnek (print preview) is megfelel.
  Három nyomtatási lehetőségünk van. Az elsőnél csak az aktuális rajzot nyomtatjuk ki. A másodiknál az aktuális bútor összes rajzát, míg a harmadiknál az összes bútor összes rajzát tudjuk egy menetben kinyomtatni.


Mentés

 •  

  Bármilyen változtatás, beállítás az aktuális bútorhoz a szobában automatikusan mentődik. Ezek az információk, vagyis a rajzok, a szobával együtt elmentődnek, és persze vissza is olvashatóak.
  Amennyiben a mentés ikont megnyomjuk, akkor a műhelyrajz (az adott bútor összes rajza) az adatbázisba is elmentődik az adott bútorhoz kezdőértékként. Ez azt jelenti, hogy ezentúl bármikor ezt a bútort berendezem egy helyiségbe, akkor a most elmentett műhelyrajz automatikusan a bútorhoz hozzá lesz rendelve. Amennyiben az ikon megnyomása közben a Ctrl billentyű is le van nyomva, akkor a műhelyrajz egy általános kezdő értékként lesz elmentve. Ez azt jelenti, hogy minden olyan bútornak ez lesz a kezdő beállítása, amelyhez nem lett saját beállítás elmentve. Itt arra kell vigyázni, hogy csak befoglaló méretvonalakat alkalmazhatunk, mivel a többi méretvonal bútor elemekhez kötött, ami viszont minden bútornál más és más lehet.
 •  

  A kép mentése ikonnal az aktuális rajzot kép formátumban (.jpg) tudjuk elmenteni.