Ezen az oldalon készíthet fotó minőségű extra látványt terveiről.


Miután a szokásos módon összeállította a látványtervet, válasszon ki egy megfelelő nézőpontot és lépjen a fotorealisztikus oldalra. Csak a kidolgozott (harmadik) nézetből lehet belépni!


Itt beállíthatjuk a fényeket, a képméretet és a minőséget.


A látványterv elkészülésének hossza

  • A fények, a képméret, a minőségi beállítás, és a számítógépe kapacitása, illetve a látványterv bonyolultsága határozza meg a kép elkészülésének idejét.
  • Ez lehet egy-két perc, de akár több óra is. Emiatt kidolgoztunk egy lehetőséget arra, hogy az időigényes képek egy menetben, egy semleges időpontban készüljenek el (pl. éjjel), lásd lejjebb. Ettől függetlenül a kép generálása közben a számítógép használható másra is egyidőben, akár a Piper 3D-ben is dolgozhat tovább, akár ki is léphet belőle!

 

Képméret, minőség beállítása

A fotórealisztikus megjelenítés oldal kinyitásakor egy ablak jelenik meg, ahol a leendő kép méretét és minőségét lehet beállítani. 5 képméret és 5 képminőség között lehet egyszerű módon választani. A képek automatikusan mérethelyesek maradnak, de lehetőség van tetszés szerinti, akár nem arányos, képméret beállítására is, az egyéni kapcsoló megnyomásával.


5 féle minőségből lehet választani.

  •  2-es minőség.  Megjelennek az árnyékok, de vonalsimítás még nincs.
  •  3-as minőség.  Van vonalsimítás, árnyékolás és tükröződés.
  •  4-es minőség.  Itt jelenik meg az előbbiek mellett a szórt árnyékolás.
  •  5-ös minőség.  Az előző, teljes reflexióval kiegészítve (radiosity).
  •  6-os minőség.  Itt már van fotoneljárás, magasabb mintavételezés, kidolgozottabb részletek. Figyelem a 6-os minőségben a legnagyobb a renderidő.


haladó beállítások kapcsolóval lehet az ablakot megnagyobbítani, ahol a különböző fények és finomangolások állíthatók be.

Ha mindent beállítottunk, adjunk meg egy nevet és nyomjuk meg a START gombot. Ha a csak fájl készítés kapcsoló nincs bekapcsolva, akkor beindul a Pov-Ray program, és elkezdi feldolgozni az automatikusan elkészített pov fájlt. Ez két részből áll. Először feldolgozza az adatokat, majd megjeleníti a képet. A feldolgozás pár másodperc, sok objektum esetén is max. 1-2 perc lehet. A kép megjelenítése a beállításoktól függően hosszabb. Miután elkészült a kép, a Pov-Ray kikapcsol, és a kép megjelenik a Piper-ben. Az elkészült bmp kiterjesztésű kép a ...\data\kepek alkönyvtárba kerül, és a hagyományos képnézegető részben lehet kinyomtatni.

A 3.8-as verziótól miután elkészült a látványterv, a pirossal bekarikázott képnézegető ikonnal egyből a képnézegető oldalra tudunk ugrani.

 

Több render készítése egyszerre, későbbi feldolgozás

Ha a csak fájl készítés kapcsolót bekapcsoljuk, az START gomb megnyomásakor csak a pov fájl készül el, ami nem időigényes.

 Az ikonnal egy olyan ablakot nyitunk meg, ahol az eddig elkészített összes pov fájlt látjuk.


Ebből a listából válasszuk ki azokat a fájlokat, amiket fel szeretnénk dolgozni, majd nyomjuk meg az OK gombot. A program sorban egymás után elkészíti a képeket, majd kiírja a jobb oldali  listába az elkészülési idejükkel együtt.

Fontos!

A Piper programot ilyenkor nem szabad bezárni! Ha mégis bezáródik, akkor a Pov-Ray az éppen készülő képet befejezi, de a ciklus nem fog folytatódni.